Tulburarea - dependenta de alcool

      Este o boală cronică în cele mai multe cazuri fiind progresivă și fatală. Primele indicii ale problemelor legate de alcool apar de obicei la vârsta de 16-30 de ani, boala manifestându-se și dezvoltându-se sub influența factorilor de mediu, factorilor genetici, factorilor psihosociali. Boala generează:
- O  nevoie puternică de a bea.
- Pierderea controlului asupra consumului de alcool – după începerea consumului de alcool persoana nu se poate opri din consum.
- Dependența fizică - simptome de sevraj.
- Creșterea toleranței la alcool - nevoia de a bea mai mult alcool, pentru a simți același efect.
- Distorsiuni de gândire – adicția nu este considerată o problemă, lipsa responsabilității.
      Un semnal de alarmă apare și în cazul abuzului de alcool. În acest caz nu există o dependență fizică însă abuzul reprezintă o problemă serioasă.
      Complicațiile alcoolismului pot fi împărțite în două mari categorii, complicații medicale și alte complicații.
      Dependența de alcool și abuzul de alcool cauzează probleme în cadrul familiei, la locul de muncă sau la școală. Apare riscul de expunere la situații periculoase și  poate să ducă la probleme juridice sau sociale.
      Deasemenea, consumul excesiv de alcool poate crește riscul de anumite tipuri de cancer. Acesta poate provoca leziuni la nivelul ficatului, creierului și a altor organe. Consumul de alcool în timpul sarcinii poate afecta copilul. Alcoolul crește riscul accidentelor auto, accidentelor de munca sau alte accidente, omucidere și sinucidere.