Cum să iubeşti un alcoolic

Love an Alcoholic
Când ajungi să realizezi pe deplin că iubitul sau soţul tău este un alcoolic, te simţi ca şi cum ţi s-a aprins un beculeţ. Traiul cu un alcoolic este ca un rollercoaster care te lasă sleit de puteri. Acum ştii că nivelul concentraţiei de alcool din sângele său este responsabil de mânia, neglijenţa, comportamentul iraţional, schimbările bruşte de temperament, de minciunile şi de secretivitatea sa. Ai realizat că este alcoolic, însă îl iubeşti şi vrei să-i rămâi alături. Poate doar de dragul copiilor sau pentru că îţi aminteşti de o relaţie care era o dată de iubire reciprocă. Indiferent de motivele pe care le ai, să rămâi lângă un alcoolic şi să-l iubeşti este un lucru dificil. Următoarele sunt câteva sfaturi care te pot ajuta să rezişti când iubitul sau soţul tău este alcoolic:

Aminteşte-ţi că nu eşti singură
În momentul de faţă, aproximativ 17,6 milioane de adulţi din SUA abuzează, dacă nu chiar suferă, de dependenţă sau de alcool. Alte câteva milioane bune sunt implicaţi în comportamente riscante, care pot cauza probleme grave, cum ar fi băutul până ajung aproape de comă. Bărbaţii, în special, sunt de două ori mai probabil decât femeile să fie implicaţi în astfel de incidente. Mai mult decât atât, bărbaţii sunt mult mai probabil să fie implicaţi în comportamente riscante legate de alcool, cum ar fi agresiunile, condusul în stare de ebrietate şi suicidul. Aceste statistici triste confirmă faptul că alcoolul este o problemă majoră de sănătate publică şi ne arată că milioane de oameni au probleme serioase datorită faptului că iubesc un alcoolic. Ca urmare, sunt multe programe disponibile care te pot ajuta să faci faţă, inclusiv grupuri de suport pentru membrii familiei alcoolicilor.

Aminteşte-ţi că nu este vina ta
Oamenii care iubesc alcoolicii se învinovăţesc mereu până acceptă faptul că alcoolismul este o boală. Ca urmare, nu poţi să opreşti sau să previi aceste lucruri, însă poţi fi factorul care îl face să realizeze că are o problemă. Dacă alege să nu meargă pe calea recuperării, nu este vina ta şi trebuie să uiţi de orice sentiment de vină astfel încât să te recuperezi.

Acordă-i ajutor, fără să îi facilitezi băutul
Poate fi dificil să recunoaştem diferenţa dintre ajutor şi facilitarea nocivă a băutului. Poate părea că eşti o parteneră iubitoare când îi inventezi scuze sau când îi iei din îndatoririle de care se ocupă în mod obişnuit. Dacă nu se înfruntă cu consecinţele adevărate ale consumului său, nu are nici un motiv să devină abstinent. Susţine-l în alegerile pozitive pe care le face şi încercările de a deveni abstinent, însă să nu inventezi niciodată scuze pentru el. Lasă-l să suporte toate consecinţele negative ale consumului său.

Îndeamnă-l să apeleze la ajutor profesionist
Alcoolismul este o boală gravă care trebuie tratată de medici specializaţi. Aproximativ 88 de mii de oameni mor, în fiecare an, din cauza bolilor cauzate de alcool în SUA. Partenerul tău nu se va însănătoşi niciodată dacă nu apelează la ajutor. Chiar dacă te va acuza că îl cicăleşti, încearcă să-l faci să înţeleagă că are nevoie de ajutor. Este posibil să devină nervos şi să te acuze că nu-l iubeşti, însă să-l încurajezi să apeleze la ajutor este cel mai iubitor lucru pe care îl puteţi face. De fapt, acest lucru poate să-i salveze viaţa.

Pregătiţi-vă pentru recuperarea lui
Dacă partenerul vostru a acceptat provocarea şi se află în tratament, trebuie să te pregăteşti pentru drumul lung ce va urma. Viaţa alături de un alcoolic în recuperare este plină de provocări. Fii conştientă că va tânji după alcool şi va dori de multe ori să consume. Fă din casa voastră un loc sigur, în care nu se găseşte nici un strop de alcool. Cere-le prietenilor şi familiei să respecte noua sa abstinenţă şi să nu consume alcool la reuniunile familiale. Trebuie să înţelegi că pot apărea recăderi, însă este posibil să o ia de la început dacă rămâne dedicat recuperării.

Comunică cu copiii voştri
Dacă aveţi copii, fiţi deschişi faţă de problemă şi discutaţi-o într-o manieră adecvată vârstei. Deşi nu aveţi motive de a păstra secrete faţă de copiii voştri, trebuie să discutaţi situaţia astfel încât aceştia să o înţeleagă. Vorbiţi despre dependenţă explicându-le ce este aceasta şi cum poate fi tratată. Încurajaţi-vă copiii să pună întrebări fără să se teamă de consecinţe.

Ai grijă şi de tine
Să iubeşti un alcoolic nu este deloc uşor. Este o problemă majoră care îşi va lăsa amprenta emoţional, mental şi fizic asupra întregii familii. Rezervă-ţi timp pentru a discuta cu cineva în care ai încredere, înscrie-te în grupuri de sprijin cum este Al-Anon sau caută o terapie profesionistă. Terapia individuală este importantă pentru tine şi pentru copiii tăi. Terapia de familie poate să ajute la comunicarea între membrii familiei, să revigoreze relaţiile familiale şi oferă un mediu sigur pentru a vă exprima furiile, fricile, şi alte sentimente. Trebuie, de asemenea, să vă faceţi timp pentru a mânca sănătos, pentru a face exerciţii, pentru a dormi şi pentru a face lucruri care vă fac plăcere.

Trebuie să ştii când să te îndepărtezi
Cercetările au arătat că mariajul în care un singur partener bea foarte mult se termină cu divorţ în 50% din cazuri. Soţiile şi prietenele alcoolicilor sunt de multe ori supuse multor tipuri de abuz datorat alcoolului. Abuzul verbal, emoţional, fizic sau financiar nu trebuie tolerat. Dacă partenerul tău refuză ajutorul, dacă este abuziv, iar tu şi copii tăi suferiţi, trebuie să iei o decizie dificilă. Nu trebuie să simţi că ai eşuat dacă decizi să pleci. Această decizie nu înseamnă că nu îl iubeşti sau că relaţia voastră s-a terminat. Despărţirea pentru o perioadă de timp poate să fie exact ceea ce aveţi nevoie pentru siguranţa şi bunăstarea dumneavoastră.

Să trăieşti cu, şi să iubeşti un alcoolic este un lucru extrem de dificil. Dacă alegi să rămâi lângă partenerul tău şi să-l ajuţi să ajungă la abstinenţă, nu uita să ai grijă şi de tine. Susţine-l fără să-i facilitezi consumul şi nu te abate de la punctul de vedere că singura metodă de recuperare este ajutorul profesionist.


Love alcoholic