Tulburari alimentare

Ce este mâncatul dezorganizat?

Mâncatul dezorganizat: nu face toată lumea acest lucru? Majoritatea dintre noi o face. Sărim peste micul dejun, mâncăm prea mult fast-food, mâncăm munţi de ciocolată apoi ne înfometăm încercând să revenim la o greutate "normală". Mâncăm ce nu trebuie sau nu respectăm planul alimentar pe care ni-l propunem, apoi ne simţim rău din acest motiv şi jurăm că nu mai facem niciodată la fel. De obicei, femeile făceau acest lucru, acum şi bărbaţii fac la fel.

Mâncatul dezorganizat este un lucru complicat de controlat, în special deoarece mâncărurile nesănătoase şi cu multe calorii au gust, de multe ori pentru noi, mai bun. Totuşi, acest lucru nu este, în sine, o formă de mâncat compulsiv.

Ce este mâncatul compulsiv?

În fiecare zi, cercetătorii ne arată că mâncatul compulsiv este la fel ca orice altă dependenţă. Mâncatul afectează centrul plăcerii din creier la fel ca şi cocaina sau heroina, şi poate fi chiar mai periculos. Mâncatul compulsiv este o afecţiune la nivel cerebral.

Din punct de vedere medical sunt 3 tipuri de tulburări alimentare: anorexie, bulimie şi boala mâncatului excesiv.

Anorexie

Are loc atunci când îţi restrângi aportul alimentar până în punctul în care îţi afectează creierul, corpul şi modul în care funcţionezi în societate sau în relaţii. Anorexia începe ca un mod da a îţi controla greutatea, dar devine un mod de a îţi controla emoţiile şi viaţa.

Bulimia

Are loc când mănânci cantităţi mari de hrană, apoi o elimini. A o elimina înseamnă de obicei a o voma, dar poate să însemne orice alt mod de a o elimina din organism. "Cantităţi mari" de hrană înseamnă de multe ori să mănânci mai mult decât este posibil într-o perioadă scurtă de timp, până în punctul în care te simţi prea plin şi rău fizic sau inconfortabil.

Boala mâncatului excesiv

Aceasta este un diagnostic nou, chiar dacă bulimia a fost diagnosticată de multă vreme. Boala mâncatului excesiv are loc când mâncăm cantităţi mari de hrană, dar nu folosim nici o metodă de a o elimina din organism. Aceasta poate fi la fel de periculoasă ca bulimia sau anorexia, deşi mulţi oameni nu ştiu acest lucru. Uneori este chiar mai periculoasă deoarece nimeni nu observă o problemă, iar bolnavul nu va primi nici un ajutor medical. Această boală este o boală neurologică la fel ca anorexia şi bulimia, iar fără tratament, situaţi se înrăutăţeşte treptat.